Organizatorzy Konferencji
INSTYTUT BADAŃ RYNKU, KONSUMPCJI I KONIUNKTUR (IBRKK)
POLSKA ORGANIZACJA HANDLI I DYSTRYBUCJI (POHiD)
zapraszają na konferencję
na temat
PRZEDSIĘBIORSTWA HANDLOWE
W OKRESIE SPOWOLNIENIA GOSPODARKI
Konferencja odbędzie się w dniu 27 stycznia 2014 roku
w sali konferencyjnej IBRKK
Warszawa, Al. Jerozolimskie 87, V. p.
w godzinach 10:30 – 15:00
Udział w konferencji jest bezpłatny.
Instytut nie ponosi kosztów związanych z dojazdem na konferencję.
Prosimy o potwierdzenie udziału do dnia 20 stycznia 2014 r.
Instytut Badań Rynku Konsumpcji i Koniunktur,
Al. Jerozolimskie 87, 02-001 Warszawa
Tel./fax. (22) 628-55-85, e-mail: ibrkk@ibrkk.pl
Konferencja jest poświęcona ocenie stanu i kierunków rozwoju handlu oraz wymianie myśli, poglądów i doświadczeń przedstawicieli nauki i praktyki gospodarczej na temat działań różnych grup przedsiębiorstw handlowych i relacji przedsiębiorstw w łańcuchach dostaw oraz skutków dla konkurencyjności różnych łańcuchów dostaw artykułów żywnościowych.
PROGRAM KONFERENCJI
10:30 – 11:00 – Rejestracja uczestników konferencji
11:00 – 11:15 Powitanie gości oraz słowo wstępne
Dyrektor Instytutu Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur
Przedstawiciel Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
11:15 – 13:00 Prezentacja treści rocznika
„Handel wewnętrzny w Polsce 2009-2013.
Rynek artykułów żywnościowych”
Referat 1. Węzłowe problemy rozwoju sfery handlu w Polsce
dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, prof. Instytutu Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur w Warszawie
Referat 2. Handel jako pracodawca
dr Lidia Kuczewska, Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur w Warszawie
Referat 3. Marki handlowe produktów żywnościowych w Polsce
dr hab. Hanna Górska-Warsewicz, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Referat 4. Tendencje w komunikacji przedsiębiorstw handlu żywnością z konsumentami
dr Renata Nestorowicz, dr Magdalena Stefańska, Uniwersytet
Ekonomiczny w Poznaniu
Referat 5. Promocja polskiej żywności za granicą. Wyniki badań i postulaty
dr hab. Aleksandra Grzesiuk, prof. Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu w Szczecinie.
13:00 – 13:30 LUNCH
13:30 – 14:30 Panel nt.
Relacje przedsiębiorstw w kanałach dystrybucji żywności –
ocena stanu, kierunki zmian
Moderator – dr hab. Grażyna Śmigielska, prof. Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Zagadnienia do dyskusji panelowej:
- Procesy integracji w sferze detalu i hurtu a relacje producentów żywności i przedsiębiorstw handlowych
- Dylematy przedsiębiorstw hurtowych w łańcuchach dostaw żywności; problemy związane z wyborem partnerów strategicznych, polityki asortymentowej (w tym rozwoju marek własnych), polityki cenowo-promocyjnej, poziomu usług świadczonych nabywcom
- Czynniki, które w perspektywie 3-5 lat mogą wpływać na relacje przedsiębiorstw w kanałach dystrybucji żywności. Jakich zmian można się spodziewać?
Uczestnicy dyskusji panelowej:
Przedstawiciele: Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji, Polskiej Izby Handlu, Polskiej Federacji Producentów Żywności, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Instytutu Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur
14:30 – 15:00 Dyskusja i zakończenie konferencji