Globalizacja, wzrost gospodarczy, dynamiczny eksport oraz import, przyczyniają się do tego, że na sklepowych półkach na całym świecie, pojawia się coraz więcej żywności. Z jednej strony dynamika konsumpcji zwalania, z czego wynika popyt na tanią żywność. Z drugiej strony jednak wiele osób uważniej przygląda się składowi kupowanych produktów. Dla konsumentów ma znaczenie coraz częściej nie cena produktu, a informacja z jakich surowców i w jakich warunkach produkty żywnościowe zostały wyprodukowane. Na rynku coraz bardziej widoczny jest także trend prozdrowotny oraz zainteresowanie produktami naturalnymi, nisko przetworzonymi i bez „ulepszaczy”. Właśnie dlatego istnieje potrzeba wprowadzania odpowiednich systemów oraz procedur gwarantujących im żywność wysokiej jakości.
W 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI przy współpracy z naukowcami z wiodących ośrodków akademickich, z technologami i przedstawicielami branży został opracowanySystem Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products). Motywami stworzenia Systemu było:
- wyróżnienie produkcji wprowadzającej wysoką jakość żywności;
- działanie na rzecz konsolidacji branży,
- ochrona polskich producentów w całym łańcuchu żywnościowym
- wypracowanie narzędzia efektywnej promocji.
Misją Systemu QAFP jest wspieranie polskich producentów i promowanie polskiej marki.
Obecnie system obejmuje kulinarne mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny. System QAFP zapewnia korzyści zarówno producentom, hodowcom jak i konsumentom.Standaryzuje bowiem produkcję na każdym jej etapie, ułatwia konkurowanie na trudnym rynku zwiększając wiarygodność w oczach konsumenta i gwarantuje produkty wysokiej jakości, smaczne i apetyczne. W przypadku wędlin czynnikami, które wpływają na jakość produktu końcowego jest wysoka jakość surowca mięsnego, zakaz stosowania mięsa odkostnionego mechanicznie, naturalne przyprawy oraz zakaz stosowania glutaminianu sodu.
GŁÓWNE ZAŁOŻENIA SYSTEMU QAFP
- System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, a produkty ze Znakiem Towarowym QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.
- Zgodność z wymaganiami Systemu jest weryfikowana przez niezależną Jednostkę Certyfikującą.
- To system otwarty – każdy kto spełni normy określone w zeszytach branżowych może do niego przystąpić.
- System QAFP to budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta.