Ta strona korzysta z plików cookie.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP

alt
29 września 2014

Globalizacja, wzrost gospodarczy, dynamiczny eksport oraz import, przyczyniają się do tego, że na sklepowych półkach na całym świecie, pojawia się coraz więcej żywności. Z jednej strony dynamika konsumpcji zwalania, z czego wynika popyt na tanią żywność. Z drugiej strony jednak wiele osób uważniej przygląda się składowi kupowanych produktów. Dla konsumentów ma znaczenie coraz częściej nie cena produktu, a informacja z jakich surowców i w jakich warunkach produkty żywnościowe zostały wyprodukowane. Na rynku coraz bardziej widoczny jest także trend prozdrowotny oraz zainteresowanie produktami naturalnymi, nisko przetworzonymi i bez „ulepszaczy”. Właśnie dlatego istnieje potrzeba wprowadzania odpowiednich systemów oraz procedur gwarantujących im  żywność wysokiej jakości.

alt

 

W 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI przy współpracy z naukowcami z wiodących ośrodków akademickich, z technologami i przedstawicielami branży został opracowanySystem Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products). Motywami stworzenia Systemu było:

  • wyróżnienie produkcji wprowadzającej wysoką jakość żywności;
  • działanie na rzecz konsolidacji branży,
  • ochrona polskich producentów w całym łańcuchu żywnościowym
  • wypracowanie narzędzia efektywnej promocji.

Misją Systemu QAFP jest wspieranie polskich producentów i promowanie polskiej marki.

 

Obecnie system obejmuje kulinarne mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny. System QAFP zapewnia korzyści zarówno producentom, hodowcom jak i konsumentom.Standaryzuje bowiem produkcję na każdym jej etapie, ułatwia konkurowanie na trudnym rynku zwiększając wiarygodność w oczach konsumenta i gwarantuje produkty wysokiej jakości, smaczne i apetyczne. W przypadku wędlin czynnikami, które wpływają na jakość produktu końcowego jest wysoka jakość surowca mięsnego, zakaz stosowania mięsa odkostnionego mechanicznie, naturalne przyprawy oraz zakaz stosowania glutami­nianu sodu.

 

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA SYSTEMU QAFP

  • System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, a produkty ze Znakiem Towarowym QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.
  • Zgodność z wymaganiami Systemu jest weryfikowana przez niezależną Jednostkę Certyfikującą.
  • To system otwarty – każdy kto spełni normy określone w zeszytach branżowych może do niego przystąpić.
  • System QAFP to budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta.