Ta strona korzysta z plików cookie.

Seminarium: Nowe wyzwania w produkcji żywności i pasz w UE – Warszawa 20-21/11/13

alt

Nowe wyzwania w produkcji żywności
i pasz w UE

20-21 listopada 2013 r.

Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe, ul. Bobrowiecka 9, Warszawa

Szanowni Państwo,

            Projekt zmian w systemie bezpieczeństwa żywności ogłoszony w maju br. przez Komisję Europejską ma fundamentalne znaczenie dla służb nadzoru oraz operatorów rynku spożywczego. Nowe propozycje mają zmniejszyć ilość przepisów oraz ujednolicić te istniejące, dzięki czemu działalność producentów i dystrybutorów żywności będzie łatwiejsza, a funkcjonowanie inspekcji kontrolnych skuteczniejsze i bardziej przejrzyste. Co ważne, projekt unijnego rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych zastąpi dotychczasowe rozporządzenie nr 882/2004.

 

Cele nowej unijnej polityki w tym obszarze są następujące:

• Poprawa bezpieczeństwa produktów żywnościowych

• Efektywniejszy system nadzoru w całym łańcuchu

• Ujednolicenie wymagań, jakie muszą spełnić służby nadzoru

• Minimalizowanie obciążeń legislacyjnych dla przedsiębiorstw

 

            Poznanie tych propozycji jeszcze przed wdrożeniem ich w życie może dać przewagę rynkową podmiotom oraz pozwolić na wcześniejsze przygotowanie się do ich przyjęcia przez nadzór urzędowy, doradców oraz działy zarządzania systemami jakości.

            Właśnie omówienie tych zagadnień jest jednym z priorytetów seminarium szkoleniowego pt. „Nowe wyzwania w produkcji żywności i pasz w UE”, które Biuro Promocji Jakości organizuje 20-21 listopada w Warszawie. Uzupełnieniem tematu wiodącego będą tak istotne zagadnienia jak m.in.: problem fałszowania żywności pochodzenia zwierzęcego, bezpieczeństwo opakowań dla żywności, mikrobiologia pasz oraz system Food Defense.

            Seminarium skierowane jest do przedstawicieli zakładów spożywczych: prezesów, dyrektorów, technologów, pracowników działów zapewnienia jakości, osób reprezentujących urzędową kontrolę żywności, jednostki certyfikujące i laboratoria, doradców i konsultantów w zakresie bezpieczeństwa żywności i systemów zarządzania jakością, jak również innych firm współpracujących z sektorem rolno-spożywczym.

 

Serdecznie zapraszam!

 

  Tadeusz Wojciechowski

Prezes zarządu

        Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o.

 

 

PROGRAM

DZIEŃ 1 (20 listopada)

9:00-10:00      Rejestracja i zakwaterowanie, poranna kawa

10:00-11:00    Stanowisko Inspekcji w zakresie fałszowania żywności pochodzenia zwierzęcego          

                        prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów

                        Rolno-Spożywczych

11:00-12:00    Food Defense wg wymagań systemów jakości IFS/BRC

                        Adam Jarecki, konsultant weterynaryjny

12:00-12:30    Przerwa kawowa

12:30-14:00    Wzrost zagrożeń i nielegalne praktyki przy produkcji żywności
– niewielka skuteczność kontroli urzędowej, bezradność egzekucji administracyjnej

                        Jacek Kucharski, Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny ds. bezpieczeństwa

                        żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych – WIW Gdańsk

14:00-15:00    Obiad

15:00-16:00    Nadzór właścicielski i weterynaryjny nad bezpieczeństwem mleka

                        Bogumiła Mikołajczak, b. Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii

16:00-16:30    Dyskusja

19:00-22:00    Uroczysta kolacja

 

DZIEŃ 2 (21 listopada)

8:00-9:00        Śniadanie, poranna kawa

9:00-9:45        Bezpieczeństwo mikrobiologiczne pasz. Produkcja  i zagrożenia związane z obecnością substancji niedozwolonych i niepożądanych (mączki, leki, mykotoksyny, dioksyny)

                        dr Piotr Kołodziej, b. Główny Lekarz Weterynarii

9:45-10:30      Techniczne i technologiczne aspekty produkcji pasz

                        Czesław Łukowski, przedstawiciel przemysłu paszowego

10:30-11:00    Nowy standard Pest Control dla biznesu żywnościowego

                        Tadeusz Wojciechowski, Prezes Zarządu Biura Promocji Jakości Sp. z o.o.

11:00-11:45    Inteligentniejsze przepisy na rzecz bezpieczniejszej żywności – nowa inicjatywa Komisji Europejskiej

                        dr Jacek Postupolski, Kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

11:45-12:15    Podsumowanie i zakończenie szkolenia

12:15-14:00    Obiad

 

KOSZT SEMINARIUM SZKOLENIOWEGO:

– pokój 1-osobowy – 1 050 zł + 23% VAT

– pokój 2-osobowy – 960 zł + 23% VAT

– bez noclegu – 850 zł + 23% VAT

 

10% RABATU przy zgłoszeniu do 13 listopada 2013 r.

 

REJESTRACJA UCZESTNIKÓW U ORGANIZATORA

tel. (22) 55 00 700, biuro@bpj.com.pl