Ta strona korzysta z plików cookie.

PS: zafałszowane mięso z Hiszpanii, KE milczy?

10 kwietnia 2013
Polska inspekcja wykryła wieprzowinę w hiszpańskim produkcie wołowym
źródło: ŁR, portalspozywczy.pl, 09-04-2013, 10:33
IJHARS na podstawie przeprowadzonych badań stwierdziła, że produkt oznakowany jako wołowy, przygotowany do wprowadzenia do obrotu na terenie Polski, nie spełniał wymogów deklaracji producenta. W produkcie stwierdzono 29 proc. niedeklarowanego mięsa wieprzowego. Partia mięsa, z którego pobrano próbkę do badań zakupiona została od hiszpańskiego dostawcy.
IJHARS powiadomiła Komisję Europejską o obecności niedeklarowanego surowca wieprzowego jako realnym czynniku, który narusza zasady bezpieczeństwa żywności.

KE odrzucając powiadomienie nie znalazła podstaw do uznania wyniku przedstawionego przez IJHARS za bezpośrednie lub pośrednie niebezpieczeństwo grożące zdrowiu ludzkiemu. – Niezrozumiałe jest jednak dopuszczenie do systemu informacji o podejrzeniu fałszowania mięsa wołowego surowcem końskim przy jednoczesnym pominięciu danych o obecności niedeklarowanych surowca wieprzowego – przekonuje Inspekcja.

– W ostatnim czasie mamy do czynienia z licznymi próbami nawoływania do bojkotu polskiej żywności. Kampania eliminowania polskiej żywności z rynków krajów UE, w którą zaangażowani byli wysocy urzędnicy państwowi, spowodowała niewątpliwie spadek zaufania konsumentów, zarówno w Polsce jak i w innych krajach. Nagłośnione przez media zarzuty postawione Polsce dotyczące jakości polskich produktów żywnościowych, miały charakter daleko posuniętych pomówień – dodaje IJHARS.

Skandaliczne sytuacje z jakimi aktualnie boryka się polski przemysł spożywczy to przykłady przestępstw gospodarczych, będących wynikiem oszukańczych praktyk nieuczciwych przedsiębiorców.