Ta strona korzysta z plików cookie.

Minister Sawicki potwierdza wnioski dot. kontroli żywności

Podczas „afery solnej” zawiodła nieco Inspekcja Sanitarna oraz – w pewnym sensie – Inspekcja Weterynaryjna. Doświadczenie ostatnich kilkunastu dni oraz najnowsze doniesienia nt. fałszowania wyrobów jajecznych, sprawiły, że przeanalizujemy dokładnie jeszcze raz zasady funkcjonowania kontroli w łańcuchu żywnościowym i – wyciągając z tych dwóch przykrych zdarzeń wnioski – zdecydowanie tę sytuację poprawimy – powiedział na konferencji, Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na zdj. minister rolnictwa Marek Sawicki
 

Minister Sawicki uspokoił konsumentów, że zarówno afera solna jak i „jajeczna” nie mają charakteru podobnego do afery dioksynowej czy tej związanej z bakteriami e.coli, z którymi mieliśmy do czynienia w ciągu ostatnich lat, ponieważ w żadnym przypadku nie stwierdzono zatruć czy ujemnego wpływu na zdrowie i bezpieczeństwo ludzi.

– Jednak rzeczą niedopuszczalną jest doprowadzenie do takiej sytuacji, jak afera solna. Dlatego wspólnie z instytucjami odpowiedzialnymi, przeprowadzimy dokładną analizę, gdzie wystąpiła luka, że zdarzyły się rzeczy, które nie powinny mieć miejsca – podsumował