Ta strona korzysta z plików cookie.

Inspekcja Weterynaryjna w tydzień przeprowadziła ponad tysiąc kontroli mięsa

 
źródło: portalspozywczy.pl
 
W ramach wprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną programu „Zero tolerancji” w dniach 19-25 czerwca 2013 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 1090 kontroli: 149 w rzeźniach, 169 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 6 w chłodniach składowych, 155 w punktach skupu zwierząt, 97 u pośredników w handlu zwierzętami, 81 środków transportu produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 433 środków transportu zwierząt do 8h.
 
„Uchybienia występujące w podmiotach sektora spożywczego produktów pochodzenia zwierzęcego dotyczyły: nadzoru właścicielskiego, wymogów strukturalnych, identyfikowalności, wymogów higienicznych, dobrostanu zwierząt, właściwego postępowania z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego i utrzymania łańcucha chłodniczego” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Weterynarii.

„Stwierdzane nieprawidłowości w punktach skupu zwierząt, podmiotach pr owadzących działalność pośrednictwa w obrocie zwierzętami i podmiotach zajmujących się transportem zwierząt dotyczyły: infrastruktury, prowadzenia dokumentacji, identyfikacji zwierząt, dobrostanu zwierząt oraz warunków technicznych środka transportu” – czytamy dalej.

Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 19 – 25 czerwca 2013 r. kontroli ujawniono 19 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły m.in.: produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, uboju i rozbioru zwierząt, obrotu zwierzętami, skupu zwierząt.

Dodatkowo ujawniono 2 przypadki nielegalnego transportu zwierząt