Szkolenia realizowane przez Polską Izbę Handlu we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego to pozarządowa organizacja społeczna o zasięgu krajowym, będąca członkiem Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelnej Organizacji Technicznej i zrzeszająca kadrę naukową i inżynieryjno-techniczną gospodarki żywnościowej.
W ramach Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego działa Ośrodek Doskonalenia Kadr SITSpoż. – ODK SITSpoż., który od 1993 roku jest wpisany do ewidencji szkół i placówek niepublicznych województwa mazowieckiego Kuratorium Oświaty, od 2005 roku wpisany jest do rejestru instytucji szkoleniowych Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Warszawie.
Szkolenia – Kontakt: Joanna Chilicka tel. 728 253 660 joanna.chilicka@pih.org.pl
Szkolenia ogólne dla pracowników sklepów
1. Rozpoznawanie fałszywych znaków pieniężnych – szkolenie jednodniowe
Szkolenie skierowane jest do kasjerów i innych osób, które zajmują się obsługą gotówkową.
W trakcie szkolenia uczestnicy poznają zabezpieczenia na polskich i unijnych banknotach, sposoby wykrywania fałszywych znaków pieniężnych. Podczas ćwiczeń praktycznych weryfikują uzyskaną wiedzę teoretyczną.
2. Kasjer złotowo – walutowy – szkolenie jednodniowe
Szkolenie skierowane jest do kasjerów i innych osób, które zajmują się obsługą gotówkową.
W trakcie szkolenia uczestnicy poznają zasady i metody kasowania należności, wystawiania dowodów sprzedaży i sposoby postępowania w sytuacjach konfliktowych. Ponadto nabywają wiedzy odnośnie sporządzania raportów kasowych.
3. Prawo konsumenckie i obsługa reklamacji – szkolenie jednodniowe
Szkolenie skierowane jest do pracowników punktów informacyjnych i reklamacyjnych.
W trakcie szkolenia uczestnicy poznają wymagania prawne dotyczące postępowania reklamacyjnego oraz zapoznają się z możliwościami prowadzenia procesu reklamacyjnego przez osobę sprzedającą.
Szkolenia dla pracowników sklepów zakończone egzaminami
1. Szkolenia energetyczne wraz z egzaminem energetycznym – szkolenie jedno- lub dwudniowe
Szkolenie skierowane jest do osób pracujących na stanowiskach związanych z dozorem i eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci energetycznych.
Szkolenie obejmuje zagadnienia obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowe dla Grupy 1., Grupy 2. i Grupy 3.
Po szkoleniu ma miejsce egzamin przed Komisją Kwalifikacyjną
2. Szkolenia BHP – wstępne i okresowe, dla kadry zarządzającej i pracowników
Czas i tematyka zgodne z wymaganiami Rozporządzenia w sprawie szkoleń BHP.
Szkolenia dotyczące systemów jakości
1. Wdrażanie systemu zarządzania jakością zgodnego z normami PN-EN ISO 9001 – szkolenie dwudniowe
Szkolenie skierowane jest do kadry kierowniczej i osób odpowiedzialnych za system jakości w firmie – na etapie budowy swojego sytemu.
W trakcie szkolenia uczestnicy poznają zagadnienia teoretyczne – podstawy prawne i wymagania normatywne dla systemu jakości zgodnego z PN-EN ISO 9001 oraz dodatkowo biorą udział w warsztatach z zakresu pisania podstawowych procedur dla swojej firmy.
2. Audit wewnętrzny systemów jakości w firmie. Zasady prowadzenia auditów wewnętrznych – szkolenie dwudniowe
Szkolenie skierowane jest do kadry kierowniczej i osób odpowiedzialnych za system jakości w firmie – na etapie budowy i rozwoju sytemu.
W trakcie szkolenia uczestnicy poznają cel i korzyści wynikające z dobrze przeprowadzonego auditu wewnętrznego a także zapoznają się z zasadami planowania i prowadzenia auditów wewnętrznych.
3. Auditor wewnętrzny systemów jakości w firmie (szkolenie zakończone certyfikatem) – szkolenie dwudniowe
Szkolenie skierowane jest do kadry kierowniczej i osób odpowiedzialnych za system jakości w firmie – na etapie budowy i rozwoju sytemu.
W trakcie szkolenia uczestnicy zapoznają się z zasadami planowania i prowadzenia auditów wewnętrznych. W trakcie warsztatów przećwiczą proces auditowania, w tym zadawanie pytań auditowych oraz rozpoznawanie i dokumentowanie stwierdzonych niezgodności. Po zdaniu egzaminu uzyskują odpowiedni certyfikat.
Szkolenia dotyczące systemu HACCP
1. Szkolenia i wdrażanie systemu HACCP w placówkach gastronomicznych i handlowych.
Szkolenie skierowane jest do kierowników sklepów i osób odpowiedzialnych za system HACCP w firmie.
W trakcie szkolenia uczestnicy powtórzą wiedzę z zakresu zasad i etapów systemu HACCP oraz sposobu pisania i weryfikowania procedur. W module dotyczącym wdrażania systemu sporządzą wybrane procedury dla swoich firm.
2. Szkolenia doskonalące dla auditorów systemu HACCP – szkolenie jednodniowe.
Szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za system HACCP w firmie.
W trakcie szkolenia uczestnicy powtórzą wiedzę z zakresu zasad i etapów systemu HACCP oraz sposobu pisania i weryfikowania procedur. W trakcie warsztatów przećwiczą proces auditowania, w tym rozpoznawanie i dokumentowanie stwierdzonych niezgodności a także pisanie raportu końcowego.
3. Zapewnienie identyfikowalności towarów w sklepie spożywczym dla działów Owoce/ Warzywa/ Ryby/ Produkty Suche/ Napoje/ Piekarnia/ Cukiernia, Świeże/ Mrożonki/ Nabiał – szkolenie jednodniowe
Szkolenie skierowane jest do kierowników sklepów i osób odpowiedzialnych za system jakości w firmie.
W trakcie szkolenia zostaną przypomniane wymagania prawne dotyczące identyfikowalności towarów w sklepie spożywczym oraz możliwości zarządzania tym tematem. W części warsztatowej zostanie przećwiczone procedury postepowania zapewniającego identyfikowalność towarów na terenie sklepu.
Wymagania prawne dla handlu i przemysłu spożywczego:
1. Bieżące szkolenia ze zmian w prawie żywnościowym – szkolenie jednodniowe
Szkolenia kierowane do kierowników sklepów, handlowców i osób odpowiedzialnych za reprezentację firmy w kontaktach z jednostkami kontrolnymi.
W trakcie szkolenia zostaną przekazane informacje dotyczące aktualnych i przewidywanych zmian w prawie żywnościowym, mające wpływ na funkcjonowanie placówek handlowych, etykietowanie produktów żywnościowych oraz późniejsze informowanie klientów na terenie placówki handlowej.
2. Znakowanie żywności – szkolenie jednodniowe
Szkolenia kierowane do kierowników sklepów, punktów gastronomicznych, handlowców i osób odpowiedzialnych za reprezentację firmy w kontaktach z jednostkami kontrolnymi.
W trakcie szkolenia zostaną przekazane informacje dotyczące aktualnych wymagań prawnych w zakresie informacji, które muszą znajdować siew na etykiecie produktu a także przedstawione zostaną przykłady typowych błędów popełnianych przez producentów żywności.
3. Wymagania prawne dla maszyn, sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz wyrobów budowlanych i ciśnieniowych stosowanych w handlu i przemyśle spożywczym
Szkolenia kierowane do kierowników sklepów, handlowców i osób odpowiedzialnych za reprezentację firmy w kontaktach z jednostkami kontrolnymi.
W trakcie szkolenia zostaną przekazane informacje dotyczące aktualnych wymagań prawnych dla maszyn, sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz wyrobów budowlanych i ciśnieniowych stosowanych w handlu i przemyśle spożywczym.
Szkolenia dla kadry zarządzającej:
1. Prawo pracy dla mikro- i małych przedsiębiorstw – szkolenie jednodniowe
Szkolenie skierowane do właścicieli mikro i małych przedsiębiorstw a także osób odpowiedzialnych za sprawy personalne w tych firmach.
Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnego stanu prawnego w zakresie wymagań prawa pracy – wystawiania świadectw pracy, obliczania wymiaru zatrudnienia i urlopu i in. oraz konsultacje indywidualnych przypadków zgłaszanych przez uczestników.
2. Prawo podatkowe dla mikro- i małych przedsiębiorstw – szkolenie jednodniowe
Szkolenie skierowane do właścicieli mikro i małych przedsiębiorstw a także osób odpowiedzialnych za sprawy księgowe w tych firmach.
Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnego stanu prawnego w zakresie wymagań prawa podatkowego w tym ustawy o podatku od towarów i usług oraz konsultacje indywidualnych przypadków zgłaszanych przez uczestników.
Szkolenia doskonalące dla najwyższej kadry kierowniczej:
1. Sztuka prezentacji i wystąpień publicznych – szkolenie dwudniowe
Autorskie szkolenia warsztatowe kierowane do najwyższego kierownictwa firmy oraz dyrektorów ds. PR.
2. Budowa marki i zarządzanie wydatkami marketingowymi – szkolenie dwudniowe
Autorskie szkolenia warsztatowe kierowane do najwyższego kierownictwa firmy oraz pracowników w funkcji minimum dyrektora ds. marketingu.
Celem szkolenia jest zdobycie praktycznych umiejętności pozwalających poznać i zrozumieć zagadnienia związane z zarządzaniem marką oraz wypracować styl komunikacji dla marki.