Tak Waldemar Nowakowski, Prezes Zarządu Polskiej Izby Handlu skomentował kolejne doniesienie o nieprawidłowościach i niebezpiecznych substancjach w żywności (zanieczyszczone mleko w proszku), które tym razem skutkowały już oficjalnym wystąpieniem Słowacji do KE z wnioskiem o przeanalizowanie mechanizmów kontroli polskiej żywności. Polskę czeka teraz spotkanie mediacyjne w KE w tej sprawie. Podobne zaniepokojenie wyraziły także Czechy i Węgry (Źródło: PAP, 25.01.2013).
– Jeśli polski rząd, mimo tylu alarmujących przesłanek będzie nadal zwlekał z ujednoliceniem i opracowaniem transparentnych mechanizmów kontroli żywności od pola do stołu, polskie produkty spożywcze nadal mogą tracić zaufanie konsumentów w kraju, jak również odbiorców zagranicznych – ostrzega Nowakowski.
Polska Izba Handlu wskazuje, że w wypadku wykrycia takich przypadków jak z solą wypadową, podrabianym suszem jajecznym czy trutką na gryzonie, które mogły trafić do odbiorców i konsumentów ważna jest nie tylko szybkość, lecz również sposób postępowania.