Polska Izba Handlu zwróciła się do Prezesa Rady Ministrów z apelem o podjęcie przez rząd wszelkich możliwych działań mających na celu płynności dostaw CO2 oraz suchego lodu do szeroko rozumianej branży spożywczej.
Obecność tych składników w procesie produkcyjnym i podczas przechowywania towarów jest warunkiem niezbędnym do funkcjonowania zaopatrzenia społeczeństwa w żywność.
Wielokrotnie podkreślaliśmy, iż branża spożywcza i handel to strategiczne działy gospodarki, które powinny być traktowane priorytetowo jeżeli chodzi o zaopatrzenie w energię i zasoby.
Nie wolno zapominać, że to właśnie dzięki postawie handlu udało się w dużym stopniu uniknąć poważnego kryzysu społecznego na początku pandemii.
W tej chwili w kiedy zasoby tych deficytowych jak się okazało czynników są coraz mniej dostępne pojawia się pytanie w jaki sposób wobec ich braku na rynku sieci handlowe, które nie mają możliwości ich przechowywania w ilościach większych niż do potrzeb bieżących mają zapewnić płynność dostaw produktów wymagających schłodzenia w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo dla konsumenta.