Logo Polskiej Izby Handlu

Polska Izba Handlu

Zachowanie różnorodności handlu i usług na rynku wewnętrznym

faktoriawin.jpglewiatan_new.jpgdelikatesy.jpgfrisco.jpg_Arsenal_PL_logo_male.jpgredlink.pngsezam.jpgbrico_kopia.jpgNovitus.pnginmedio.jpgKolporter.pngalpan.gifdak1.jpgrabat.jpgmaxel.jpg_Arsenal_EU_logo_male.jpgmaxku.jpgPODWOJNE_PALUSZKI.jpgsolt_logo_male.jpgjabluszko.jpgalmares.jpgmkwiech.jpgTK_logo_2016.jpgcomexmn.jpgbartnik.jpgdesignum.jpgRYDZ.jpgblysk.jpgpsd.jpgLeroyMerlin.jpgKoliber.jpgEurocash.jpgspoem-wss-srdmiescie.jpgGama.jpgabc.jpgintermarche_tabela.pnggroszek_zolte.jpgnomax.jpgkzr-ss-spoem.jpgkontigo.png
Podczas "afery solnej" zawiodła nieco Inspekcja Sanitarna oraz - w pewnym sensie - Inspekcja Weterynaryjna. Doświadczenie ostatnich kilkunastu dni oraz najnowsze doniesienia nt. fałszowania wyrobów jajecznych, sprawiły, że przeanalizujemy dokładnie jeszcze raz zasady funkcjonowania kontroli w łańcuchu żywnościowym i - wyciągając z tych dwóch przykrych zdarzeń wnioski - zdecydowanie tę sytuację poprawimy - powiedział na konferencji, Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na zdj. minister rolnictwa Marek Sawicki
 

Minister Sawicki uspokoił konsumentów, że zarówno afera solna jak i "jajeczna" nie mają charakteru podobnego do afery dioksynowej czy tej związanej z bakteriami e.coli, z którymi mieliśmy do czynienia w ciągu ostatnich lat, ponieważ w żadnym przypadku nie stwierdzono zatruć czy ujemnego wpływu na zdrowie i bezpieczeństwo ludzi.

- Jednak rzeczą niedopuszczalną jest doprowadzenie do takiej sytuacji, jak afera solna. Dlatego wspólnie z instytucjami odpowiedzialnymi, przeprowadzimy dokładną analizę, gdzie wystąpiła luka, że zdarzyły się rzeczy, które nie powinny mieć miejsca - podsumował

W nawiązaniu do kolejnego w ostatnim czasie doniesienia o niewykrytym od wielu lat procederze wprowadzania do produkcji i obrotu żywnością składników niebezpiecznych dla zdrowia, Polska Izba Handlu wyraziła swój niepokój i przypomniała wcześniejsze stanowisko nt. poparcia planów utworzenia centralnej inspekcji ds. bezpieczeństwa żywności (link).

Oferta franczyzowa dla małego miasta

Półki w sklepach franczyzowych z branży „dla domu i ogrodu" są lepiej zatowarowane od sklepów niezrzeszonych - twierdzi Janusz Bartkowiak z Grupy Muszkieterów.

W tym roku Grupa Muszkieterów kładzie nacisk na rozwój sieci Bricomarché z branży „dom i ogród”.

 

Wzrost liczby publikacji o bankructwach sklepów detalicznych wyniósł 80 proc. , fot. UOKiK
Wzrost liczby publikacji o bankructwach sklepów detalicznych wyniósł 80 proc. , fot. UOKiK
Liczba ogłoszeń o upadłościach przedsiębiorstw, które pojawiły się w oficjalnych źródłach w ciągu dwóch miesięcy 2012 roku jest wyższa o 20 proc. od ubiegłorocznej - podała firma Euler Hermes. Wzrost liczby publikacji o bankructwach sklepów detalicznych wyniósł 80 proc. Jest to efekt nasilającej się konkurencji ze strony dyskontów, sieci super i hipermarketów (z ich nowymi formatami typu express, fresh etc.) a także sieci sklepów "patronackich" tworzonych przez dużych hurtowników.
Jak podaje Euler Hermes, hurtownie nadal upadają, ale liczba tych przypadków nie zwiększa się, ponieważ zwiększa się jednocześnie liczba przejęć i połączeń sieci hurtowni.

Wzrost ogólnej liczby upadłości jest potwierdzeniem prognozy odnośnie PKB Polski (zmniejszenie perspektywy jego wzrostu z ok. 4 proc. w ub. roku do prognozowanego w br. 2,5 proc.). Trend wzrostu upadłości nabiera tempa. Analitycy EH uważają, że skala tego wzrostu jest zaskakująca. Jeszcze w styczniu w porównaniu do roku ubiegłego opublikowanych ogłoszeń o upadłościach było jedynie o 6 proc. więcej niż w styczniu 2011 roku. W samym lutym liczba publikacji była wyższa aż o 34 proc. niż w lutym ub. roku (79 wobec 59).

Źródło:

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają konsultacje odnośnie utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii.
 
Lekarze weterynarii apelują o przejęcia przez nową inspekcję części zadań dotyczących żywności będących obecnie w kompetencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Podkreślano, że nowa instytucja zajmowałaby się w sposób kompleksowy zagadnieniem bezpieczeństwa żywności - „od pola do stołu".

Spotkanie związane było z omówieniem zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, w tym planowanych zmian organizacyjnych, które mają doprowadzić do utworzenia jednej instytucji, tj. Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii.

Projekt założeń do ustawy powołującej Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii powinien powstać w ciągu najbliższego kwartału.

Nowa instytucja miałaby połączyć i przejąć nadzór nad żywnością sprawowany obecnie przez kilka inspekcji: Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zgodnie z planami Ministerstwa Rolnictwa nowa inspekcja przejęłaby także część obowiązków Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Pomysł utworzenia nowej jednostki popiera Polska Izba Handlu.

Źródło:

Na temat opłat w łańcuchu dostaw wywiązała się nieformalna polemika między Ministrem Sawickim, a przedstawicielami środowiska handlu (POHiD).

Stanowisko Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws. Dyrektywy Tytoniowej 2001/37/WE z dnia 22-02-2012

Magazyn EKG w radiu TOK FM

"Internauci! Oprotestujmy banki - mniejsze opłaty za karty płatnicze"

Magazyn EKG w radiu TOK FM

Znajdź nas na Twitterze
Biuletyn Polskiej Izby Handlu
Nr 55 (3/2018)
Przekaż 1% na Fundację Polskiego Handlu

POLAGRA FOOD

8-10 maja 2018

Poznań

polagra

Targi PRCH ReDI 2018

6-7 czerwca

Warszawa

banner1redipih

XI Fresh Market

27 września 2018

Ożarów Mazowiecki