Polska Izba Handlu jako jedyna organizacja handlu detalicznego zaproponowała rozwiązanie problemu z zapisem w ustawie o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych. Nakłada ona na przedsiębiorców  konieczność zawierania pisemnych umów nabycia towarów rolnych oraz ich archiwizowania niezależnie od faktu, że wystawiane są faktury potwierdzające zawarcie umowy.

Podczas wczorajszego posiedzenia Parlamentarnego Zespołu Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego Waldemar Nowakowski prezes Polskiej Izby Handlu przekazał na ręce posła Adama Abramowicza propozycję nowelizacji. Wyłącza ona z konieczności zawierania umów pisemnych sprzedaży nabywców prowadzących sprzedaż bezpośrednią tych produktów do konsumenta. [Treść pisma tutaj]

To rozwiązanie problemu, który powoduje ta ustawa dla tysięcy polskich przedsiębiorców. Każdy nawet mały i średni przedsiębiorca zmuszony został do zawierania umów - co najmniej kilku do kilkudziesięciu dziennie. Zmiany te także obciążają dodatkowymi obowiązkami rolników sprzedających swoje płody oraz utrudniają im dostęp do rynku - mówi  Waldemar Nowakowski prezes Polskiej Izby Handlu.

Konkursu na najlepsze stoisko mięsno-wędliniarskie

baner KM 2018 konkurs 400x300

Konkurs Market Roku 2018

baner MR 2018 konkurs v