Ustawodawcy planują nałożyć na sklepy o powierzchni powyżej 100 m2 obowiązek wyznaczenia miejsca do przewijania i karmienia dzieci. Dotyczy to budynków, które będą oddawane do użytku po wejściu w życie przepisów. Zapis taki pojawił się w Projekcie rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (&85a) >>>..

Umiejscowienie takich kącików do przewijania jest zrozumiałe w galeriach handlowych i supermarketach, gdzie spędza się dużo czasu, a przede wszystkim tam jest na to miejsce. W mniejszych sklepach robi się zakupy krótko, a w punktach o wielkości 100 m2 zwyczajnie nie ma na to miejsca. Powierzchnia takich sklepów i tak jest maksymalnie wykorzystana – obszar sprzedaży, kas, zaplecza, magazynu – jest bardzo ciasno. Sklepy są przyjazne matkom i w miarę swoich możliwości służą pomocą, by umożliwić przewinięcie czy karmienie, a także zapewniając pierwszeństwo w kolejce. Brak miejsc do przewijania nie wynika ze złej woli, ale ze zwykłej praktyki – murów sklepu nie da się rozciągnąć – komentuje Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu.

Konkursu na najlepsze stoisko mięsno-wędliniarskie

baner KM 2018 konkurs 400x300

Konkurs Market Roku 2018

baner MR 2018 konkurs v