Polska Izba Handlu 13 kwietnia wzięła udział w spotkaniu Parlamentarnego Zespołu Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego, podczas którego zaprezentowano założenia do rządowego projektu ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej.

Przedstawiona podczas spotkania skala podatkowa (pełna treść tutaj):

do 1,5 mln PLN obrotów miesięcznie – kwota wolna (18 mln PLN rocznie)

1,5 mln PLN do 17 mln PLN obrotów miesięcznie – 0,4% (18 mln PLN – 204 mln PLN rocznie)

17 mln PLN do 170 mln PLN obrotów miesięcznie – 0,8% (204 mln PLN – 2,04 mld PLN rocznie)

powyżej 170 mln PLN obrotów miesięcznie – 1,4% (2,04 mld PLN rocznie)

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, że zaproponowana skala podatkowana nie odzwierciedla idei wyrównania szans między małymi i średnimi podmiotami handlu w Polsce a sieciami wielkopowierzchniowymi i dyskontowymi. Zdaniem Polskiej Izby Handlu problemem jest zbyt niska kwota wolna od podatku i względnie wysoki, w stosunku do rentowności małych i średnich przedsiębiorstw handlowych, pierwszy próg podatkowy – 0,4% obrotu. Aby spełnić warunek wyrównania szans, o którym mówili przedstawiciele rządu podczas wcześniejszych konsultacji, należałoby usunąć ze skali pierwszy próg podatkowy i ustalić kwotę wolną w wysokości co najmniej 200 mln PLN rocznie – co odpowiada definicji małych i średnich przedsiębiorstw – mówi Waldemar Nowakowski prezes Polskiej Izby Handlu.

Jeżeli jednak zgodnie z sugestiami przedstawicieli rządu, które zostały złożone podczas spotkania, zostanie wprowadzony podatek liniowy z kwotą wolną 204 mln PLN rocznie, byłoby to częściowe wypełnienie postulatów branży zgłoszonych w lutym bieżącego roku. Podatek taki miałby charakter fiskalny bez efektu wyrównania szans wobec największych sieci dyskontów i hipermarketów. W takim scenariuszu najbardziej ucierpiałaby konkurencyjność średnich sieci handlowych w Polsce – dodaje prezes PIH.

W opinii Polskiej Izby Handlu w celu zapewniania efektu wyrównania szans właściwe byłoby wprowadzenie dwóch stawek podatku:

do 17 mln PLN obrotów miesięcznie – kwota wolna (204 mln PLN rocznie)

od 17 mln PLN do 170 mln PLN obrotów miesięcznie –  0,8% (204 mln PLN  2,04 mld PLN rocznie)

od 170 mln PLN obrotów miesięcznie – 1,4% (2,04 mld PLN rocznie)

Propozycje te odpowiadają najwyższym zaproponowanym na spotkaniu progom podatkowym.

Należy jednak dodać, że wszystko zależy od nieprzedstawionej jeszcze definicji franczyzy i powiązań kapitałowych od których zależy rzeczywiste obciążenie polskich przedsiębiorców. Ponadto przedstawiona propozycja nie zapewnia stabilności podatkowej w kontekście możliwych zastrzeżeń co do zgodności z prawem europejskim w zakresie opodatkowania towarów akcyzowych podsumowuje Waldemar Nowakowski.

Znajdź nas na Twitterze

bryt napis